Fokhagyma a balkonon
Örök kedvencem, szerintem semmilyen ételből nem hagyom ki –ami nem édesség, persze. Már a formája is különleges, így egyáltalán nem zavar, ha egy-egy fej a pulton marad, de amúgy a fokhagymákat egy kis vászonzsákban tartom felakasztva. Dél-Ázsiából ered, ebből következtetni lehet arra, hogy szereti a meleget, de ettől függetlenül túl igényesnek nem mondanám. Elvan napon és árnyékosabb részeken is, kártevők nem nagyon dézsmálják.
Többnyire fokairól (cikkeiről) szaporítjuk duggatással, de vannak magról vethető típusok is. Maradjunk az egyszerűbb, szokványos duggatásnál; erre a műveletre tavasszal és ősszel is sor kerülhet, fajtától függően. Fontos, hogy egészséges, friss dughagymát használjunk. Egy fejből kb. 8-10 cikk használható, a közepe nem. Sajnos én idén nem találtam igazán jó dughagymának valót, így alakult – de kísérletezés gyanánt tavalyi szép magyar makói fejekről válogattam, amik talán még megindulnak. Fokozottan vigyázzunk a bolti, kínai fajtával, sosem lesz jó :) semmire.
Az őszi duggatás Bálint gazda szerint még akkor ősszel meggyökeresedik, takarni szükséges, de átvészeli a telet, viszont az már tapasztalat, hogy a dolog tavasszal is működik. 8-10 cm tőtávolságot hagyjunk nekik, és lehetőleg mélyebb ládát használjunk. Én picit sűrűbben tettem őket, mert már nyár elején 1-2 friss szár fokhagymával főzni szeretnék, és ha amúgy is ritkítani fogom, adok neki egy esélyt így. A cikkeket egy határozott mozdulattal nyomjuk a földbe, és temessük el - tavaszi munka esetén kb. még egyszer olyan mélyre, mint a cikk maga. Termést, ha szerencsések vagyunk, augusztusra várhatunk. Akkor jó már, amikor a levelek elsárgulnak, a szár leszárad. Ekkor óvatosan húzzuk ki a fejeket a földből, és szárítsuk meg a napon. Ügyesebbek összefonhatják a szárakat, koszorúként kis kerti dekor is lehet :) Nekem nem lesz ilyen mennyiségem, és fonni sem szeretek – a koszorúkat pedig egyenesen utálom, így mindenkire rá van bízva a dolog.
Bízom benne, hogy lesz pár szép fej hagymánk, amiket az utolsó össznépi nyári grillezés alkalmával már fel is tudunk használni. Sütőben is a húsok mellé szoktuk dobni, isteni az átsült fokhagyma íze. Hmm.
Gyors reggeliként néha pirítós mellé fokhagymával tűzdelt, tört borssal ízesített, egészben grillezett camembert sajtot szoktam készíteni a sütőben, a férjem is imádja. Pofon egyszerű, a sajtot egy jénai tetejébe teszem, a megtisztított fokhagymát vékonyra vágom, és beleszúrom a camembertbe. Addig kell sütni, amíg a sajt picit megdagad, illetve a hagymák bebarnulnak. Kiskanállal nekiesünk, és addig esszük, amíg van!